Grattis Frida
elektroniskt etablerad 2002
Tillbaka Hem Endast i Internet Explorer Forum Adresser Hjälp

Byggnader på Sundhult

Det finns flera byggnader på Sundhult, bland annat manhus, ladugård och torvströhus. Här berättas det mer om dem.  Vi kommer så småningom presentera mer information om respektive byggnad. Håll utkik efter uppdateringar (markeras på första sidan som senast ändrad).
Tills dess får ni hålla till godo med dessa bilder och mycket korta beskrivningar.Manhuset
De äldsta delarna i huset är från 1870 och har sedan dess byggts ut och om. Huset har genomgått renoveringar på bland annat 40-talet, och senast i slutet på 80-talet då huset tilläggsisolerades och köket byggdes om.
  Lillestue
Lillestue byggdes ursprungligen som undantagshus och har haft många olika funktioner; skola, skomakarverkstad och till och med häststall. Idag har det renoverats till ett boningshus i gammal stil, med exempelvis en öppen spis av hallandstyp.
Vy från nordost
Vy från nordost.
©2002 Johanna Dahlqvist


  Lillestue från nordväst
Lillestue från nordväst.
©2002 Christian Dahlqvist


Ladugården
Ladugården som finns idag stod färdig 1984, och består av fyra huvuddelar; maskinhall, verkstad, lada och stall. Stallet är uppdelat i ett svinstall och ett stall för hästarna. Den äldre ladugården eldhärjades 1983 efter ett blixtnedslag, då den totalförstördes.
Läs mer om häststallet här.

  Matkällaren
Mellan manhuset och Lillestue finns en matkällare.

Ladugården sedd från landsvägen
Ladugården sedd från landsvägen.
©2002 Christian Dahlqvist
 
Matkällaren
Matkällaren.
©1998 Johanna Dahlqvist


Garaget
Huset har indelats i sliphus, silohus, garage och magasin. Sliphuset är delen närmast vägen, här stod slipstenen framtill 1990-talet. Sedan följer två garageportar och silohuset där det tidigare stod en tornsilo. Vinden kallas för Magasinet.
  Torvströhuset
Denna byggnad ligger i sydvästra hörnet av Kraftabiten och där lagrades den torv som bröts på biten. Dessutom var den garage till den första bil som köptes till Sundhult.
Garaget taget från trädgården
Garaget taget från trädgården.
©2002 Christian Dahlqvist
  Torvströhuset i sydvästra hörnet av Kraftabiten
Torvströhuset i sydvästra hörnet av Kraftabiten.
©2002 Christian Dahlqvist© 2002-2020 Sundhult.com     webmaster@sundhult.com