Grattis Frida
elektroniskt etablerad 2002
Tillbaka Hem Endast i Internet Explorer Forum Adresser Hjälp

Cinema Sundhult
Film är bäst på bio sägs det. Om det är så kan man inte titta på film hemma. Vad är då lösningen? Jo, en hemmabio.

Sundhult har begåvats med en sådan. Biografen kan vi kalla Cinema Sundhult, eller som andra säger Starship Sundhult.

En hemmabio kan vara många saker egentligen. Allt från en stereovideo kopplad till hifi-anläggning till en näst intill komplett biograf (se exempelvis Cinemax). Cinema Sundhult hör väl i ärlighetens namn till de mindre och billigare varianterna.

För den som är sugen på att lära sig mer kan jag rekommendera några sajter:
Dvdforum.nu
Minhembio.com
Utnyttja sökfunktionerna som finns tillgängliga i deras forum. Dvdforum.nu har dessutom något de kallar guider som förklarar begrepp inom hemmabiovärlden. Minhembio.com har hembioskolan. Annars kan man säga att dvdforum.nu är specialister på mjukvara, det vill säga film, medan hembio.com har koncentrerat sig mer på hårdvara.


Dags att bänka sig för film...
Cinema Sundhult, Utrustning
           
  Apparat Märke Beskrivning Info  
  Förstärkare Denon AVR3802 7.1 DD DTS  
  TV Samsung 32W6HA 32" 100hz  
  Fronthögtalare Canton Plus XL  
  Surroundhögtalare Canton Plus XL  
  Centerhögtalare Canton AV700  
  Subbas Canton AS30 Aktiv subbas  
  DVD Samsung DVD811  
  Video Panasonic NV-FJ615 Stereovideo  
  DigitalTV-box Sagem T4110  
           

 
 ...släcka belysningen och skruva upp volymen.
Det finns ett problem med att kombinera ett hemmabiorum med ett vardagsrum. Det är ändå så som de flesta har det. Alla vill inte avsätta ett rum för bara filmvisning. För att ändå få det så bra som möjligt får man försöka hitta på egna lösningar.
I Cinema Sundhult har en ramp byggts för att ge ljus på stolarna. Det är halogenlampor av spotlight-typ (inte flod som brukar vara standard) vilket ger en ljuskägla som begränsas till sitsen på fåtöljen (se bild längst upp). Varje lampa kan tändas individuellt, vilket är smidigt om någon vill sitta i vardagsrummet och lösa korsord medan en annan vill se film. Rampen får spänning från taket vilket gör att det inte finns några sladdar att snubbla över trots att det är fyra fristående platser som lyses upp. Rampen består av fyra delar, utsågade som pusselbitar i grön och röd färg för att matcha det övriga möblemanget i rummet. Hanna tycker att med rampen ser nästan rummet ut som bryggan i ett av Star Treks rymdskepp. Starship Sundhult kan vi kalla det. Kan undra om man kan säga "On screen" och starta en bra film.


Bitarna är sammanfogade som pussel.
Nästa projekt är att skapa sex bra platser att titta på film från. Vanligtvis står det fyra fåtöljer runt bordet (se bilden längst upp på sidan). Att ställa upp alla fåtöljer jämte varandra gör att de längst ut på kanterna hamnar i en konstig vinkel till bilden. Idén är att skapa ett etage som gör att tre av fåtöljerna kan höjas över de tre främre. Detta kan göras med exempelvis en plattform under alla stolar. Nackdelen är att det är svårt att ställa undan plattformen när man inte tittar på film. Detta kan lösas genom att göra en liten plattform precis framför fåtöljen (800x600 mm) som frambenen står på och låta bakbenen stå på två klossar. Detta projektet kommer snart att påbörjas.
Fåtöljerna står i två etage.
Under våra filmaffischer (Matrix, Sixth sense och Casablanca) har vi placerat våra DVD-filmer i vitrinskåp från IKEA (Järna) som vi målat i samma färg som i ljusrampen i taket. vi önskade vinttrinskåp med glasdörrar som skall hålla dammet ute från hyllorna. Vi funderade på att ha belysning i skåpen, men i stället har det blivit värmeljus på skåpen som ger en mysig stämning. Affischerna är inköpta på www.posterdreams.com.

Cinema Sundhult, Film
Filmen, eller mjukvaran, är det som ger upplevelsen. Vilka filmer tycker vi om att titta på i Cinema Sundhult då? Hela Cinema Sundhults utbud kan hittas på Dvdprofiler. Här är våra 5-topplistor utan inbördesordning. Vem vet, om en vecka kanske de ser annorlunda ut...

DVD-skåpen uppsatta i stugan
DVD-skåpen uppsatta i stugan.
©2002 Christian Dahlqvist


         
Christians 5-i-topp

 
Hannas 5-i-topp

The Matrix
(R2 DD5.1)
En Sci-Fi film som är en riktig klassiker trots att den inte är så gammal än. Vad är matrisen? Finns matrisen? Visst är den fylld med specieleffekter, men det är historien som är mest intressant.

  The Sixth Sense, Collector's edition
(R2 DD5.1)
Jag blir lika rädd varje gång jag ser den. Någon gång ska jag våga titta på hela filmen utan att sätta händerna för ögonen då och då...

Casablanca
En klassiker med Ingrid Bergman. En film behöver inte alla effekter och dunderljud för att vara bra. Denna svartvita monofilm är en av de bästa som någonsin gjorts.

  Philadelphia
(R2 DD5.1h)
Otroligt stark film. Tom Hanks är suverän som AIDS-sjuk och Denzel Washington lika övertygande som hans advokat. Två favoritskådespelare i samma film. Sen gör ju inte musiken filmen sämre.

The Sixth Sense, Collector's edition
(R1 DD5.1)
En filmen som döljer något. Såg den två gånger direkt på bio. Helt enkelt överraskande bra.

  Den längsta dagen
(R1 ?)
Krigsfilm från 1962 om Dagen D med alla dåtidens stjärnor, bl a Paul Anka, John Wayne och Sean Connery. Inga sentimentala bihistorier som segar ner filmen.

Fight Club, *Special edition
(R2 DD5.1)
Man pratar om utbrändhet idag. Frågan är om det är så här det blir då. Har hört talas om att det skall finnas en "Fight Club" på Vallås...

  The Hurricane
Denzel Washington är suverän som den oskyldigt, morddömda boxaren Rubin "Hurricane" Carter. Verklighetsbaserad och fullständigt gripande, där 2 tim och 20 min går väldigt fort.

Terminator 2, Judgement day, Ultimate Edition
(R1 DTS6.1)
Detta är en bra film som hade otroliga effekter när den kom. Den håller fortfarande. Denna box innehåller nya scener som kan fogas in (seamless branching) och ger lite nya dimensioner till historien.

  Shrek
(R2 DD5.1)
Barnsligt rolig film om träsktrollet Shrek och prinsessan Fiona. Det som är så bra med den här filmen är att den driver hejdlöst med genren tecknad film och får med alla världens sagor. Lika rolig för barn som vuxna.


© 2002-2020 Sundhult.com     webmaster@sundhult.com